Bitcoins Uitbetalen: hoe kan je het eenvoudig en efficiënt doen

bitcoins uitbetalen
Deel dit bericht

Wat mag je verwachten:

Ben je klaar om je Bitcoins uit te betalen maar weet je niet waar je moet beginnen? Dit artikel helpt je stap voor stap om je Bitcoins en andere cryptomunten uit te betalen naar je rekening.

De Beste manier om Bitcoins te verkopen en uit te betalen

Als Bitcoin-bezitter wil je natuurlijk je digitale munten omzetten in euro’s op het moment dat jij dat wil. Cruciaal daarbij is het kiezen van de juiste broker met lage handelskosten. Neem bijvoorbeeld Bitvavo: met slechts 0,15% handelskosten krijg je aanzienlijk meer rendement vergeleken met andere platformen.

Veel exchanges rekenen daarbovenop nog eens een vaste kost wanneer je euro’s gaat uitbetalen naar je rekening. Voor België en Nederland is een Nederlandse broker daarom aangeraden omdat zij geen kosten in rekening nemen. Deze hebben ook vaak iDeal of Bancontact waardoor dit heel eenvoudig en snel gaat.

Als laatste wil je ook een broker die een mobiele applicatie heeft zodat je op gelijk welk tijdstip dit kan doen. Enkele gekende Nederlandse brokers zijn Bitvavo, BTCDirect en Coinmerce. In het voorbeeld dat we hieronder hebben uitgewerkt gebruiken we Bitvavo. 

Bitvavo review app uitleg

Het Stappenplan: Bitcoins verkopen en uitbetalen

We leggen je stap voor stap uit hoe je veilig van start gaat voor het uitbetalen van je bitcoins en crypto.

Stap 1: Maak een account aan (tenzij je deze al hebt)

Dit platform is goedgekeurd door De Nederlandsche Bank (DNB), biedt ondersteuning in het Nederlands, accepteert betalingen via iDeal en Bancontact, en heeft bovendien een zeer gebruiksvriendelijke mobiele app. Tot slot hebben ze de laagste kosten op de markt.

Stap 2: Bepaal de cryptocurrency die je wil uitbetalen

Zodra je registratie is goedgekeurd en je bent ingelogd, zoek je naar de specifieke cryptocurrency die je wilt verkopen en uitbetalen. In ons voorbeeld gebruiken we Bitcoin.

Wanneer je Bitcoins nog niet op Bitvavo staan maar een andere exchange of crypto wallet zal je deze eerst naar Bitvavo moeten versturen.

Wanneer je bijvoorbeeld cryptomunten van een Ledger naar je bankrekening wenst te versturen moet dit gebeuren via een exchange.

Stap 3: Vind het wallet-adres

Eenmaal je Bitcoin hebt geselecteerd ga je in het menu bovenaan naar de optie ‘Storten’ (aangeduid in rood in de afbeelding hieronder). Op deze plek vind je het adres van je wallet.

In de afbeelding hieronder wordt in een groen gemarkeerd gebied aangegeven waar het walletadres te vinden is. Zorg dat je dit adres nauwkeurig kopieert. Dit is zeer belangrijk. Een klein trucje is om de eerste én laatste vier cijfers te controleren wanneer je deze gebruikt in de volgende stap.

hoe bitcoins uitbetalen naar euro

Stap 4: Verstuur je Bitcoins naar het gekopieerde adres

Zodra je jouw adres hebt gekopieerd kan je dit plakken in jouw crypto wallet zoals Ledger of Trezor en hier Bitcoins naar versturen. Let op, stuur enkel dezelfde coins naar dit adres. Stuur bijvoorbeeld geen Ethereum naar een Bitcoinadres of omgekeerd. In veel gevallen zal de wallet of exchange ook een foutmelding geven.

Wanneer je Bitcoins of andere cryptomunten die je wil laten uitbetalen niet in een wallet zitten maar op een exchange, dan kan je die ook eenvoudig naar Bitvavo versturen.

In het geval van Binance bijvoorbeeld selecteer je onder ‘Wallet’ de optie ‘Fiat and Spot’. Dit toont alle cryptocurrencies die je bezit. Vervolgens zoek je de specifieke cryptocurrency die je naar Bitvavo wilt overmaken en klik je bij deze munt op ‘Withdraw’.

In het voorbeeld hieronder tonen we hoe je Bitcoins verstuurd van jouw Ledger. In jouw Ledger Live ga je eerst naar “Send”, daarna duid je Bitcoin aan en geef je jouw adres in. Het is in deze stap dat je nog eens de eerste vier en laatste vier cijfers en letters controleert van het adres dat je hebt gekopieerd. Typ dit nooit manueel over want dit verhoogt de kans op fouten.

bitcoin verkopen voor euro van ledger

Stap 5: Wacht tot je Bitcoins zijn aangekomen

Het kan eventjes duren vooraleer je Bitcoins of andere cryptomunten aankomen bij Bitvavo. Enerzijds is er een confirmatie nodig van het netwerk. Dit wil zeggen dat het volledige netwerk jouw transactie heeft goedgekeurd. Bij Bitcoin duurt dit gemiddeld 10 tot 30 minuten. Wil je dit proces versnellen dan zal je meer transactiekosten moeten betalen. Bij een wallet kan je dit zelf instellen.

Daarnaast is er ook nog een verwerkingstijd nodig bij de exchange, in dit geval Bitvavo. Je moet rekenen op gemiddeld een half uurtje. Dus het totale proces van versturen en ontvangen kan al snel 30 tot 60 minuten duren. Panikeer dus zeker niet wanneer je deze niet direct ontvangt.

Stap 6: Verkoop je Bitcoins voor euro's

Je kunt nu in het tabblad ‘Storten’ controleren of je Bitcoins zijn gestort. Je zal hier ook een mailtje van ontvangen.

Zodra je ze hebt ontvangen navigeer je naar het ‘Handel’ tabblad en selecteer je ‘Verkopen’. Hier kun je specificeren hoeveel je wilt verkopen en omwisselen naar euro’s.

bitcoin uitbetalen belasting

Stap 7) Bitcoins uitbetalen op je rekening

Ga terug naar het ‘Dashboard’ door links op het logo te klikken. Hier zie je een saldo onder ‘Tegoed’, wat de euro’s vertegenwoordigt die je hebt verkregen door je recente verkoop. Nu rest je enkel nog het overmaken naar je bankrekening. Klik daarvoor op ‘Opnemen’.

Hier kan je het bedrag kiezen dat je wilt laten uitbetalen. Tijdens het aanmaken van je Bitvavo-account heb je een bankrekeningnummer moeten opgegeven en zal hiernaar verstuurd worden. Je kan nooit geld opnemen naar een bankrekening die niet op jouw naam staat.

Nadat je op ‘Doorgaan’ hebt geklikt wordt het geld binnen 1-2 werkdagen uitbetaald.

Wat met je belastingen op crypto?

Omdat de regels voor België en Nederland verschillen leggen we ze hier beide kort uit. Het is aangeraden om steeds contact op te nemen met je boekhouder of fiscaal adviseur wanneer je je crypto wil laten uitbetalen met of zonder belasting te betalen.

Belasting op crypto in Nederland

Cryptomunten worden door de belastingdienst van Nederland gezien als bezit en moeten in de belastingaangifte worden opgenomen, meestal in box 3. Bij daytrading of actieve handel kan box 1 relevant worden. Vermogen boven de vrijstelling (€ 50.650 per persoon in 2022) is belastbaar.

Het niet vermelden van crypto in de aangifte kan leiden tot vervolging wegens belastingfraude of witwassen. Met de komende DAC 8 wetgeving (automatische informatie-uitwisseling over crypto) is het raadzaam uw crypto zelf aan te geven bij de Belastingdienst.

De waarde van jouw crypto in box 3 wordt bepaald op basis van de marktwaarde op 1 januari (peildatum), volgens de koers van het gebruikte omwisselplatform.

Belasting op crypto in België

Voor het bezit of gebruik van crypto zonder omzetting in euro’s of cash geldt er geen belasting. Heb je winst gemaakt uit crypto-investeringen dan zijn er drie scenario’s om deze uit te betalen:

  • Amateur: Geen belasting bij langetermijninvesteringen en beperkte risico’s. Geen BTW op transacties.
  • Particuliere trader: Belasting van 33% op winsten als ‘Diverse inkomsten’ bij regelmatig handelen en risicovolle investeringen.
  • Professionele trader: Inkomstenbelasting op netto-inkomsten (25% tot 50% afhankelijk van inkomen), plus verplichtingen als zelfstandige (sociaal verzekeringsfonds, sociale bijdragen).

De regels zijn niet absoluut; elk geval wordt individueel beoordeeld door de fiscus, met aandacht voor intentie, investeringstype en de genomen risico’s.

Hoe moet je een groot bedrag aan crypto uitbetalen?

Wat voor de ene persoon een groot bedrag is, kan voor de andere persoon klein lijken. Banken hebben ook verschillende opvattingen over bedragen. Als je regelmatig bedragen van €10.000 of meer op je rekening gestort krijgt, zal de bank minder snel bezorgd zijn over dergelijke transacties.

Bij het opnemen van grote hoeveelheden crypto is het echter altijd verstandig om een advocaat te raadplegen. Zij kunnen je gedegen advies geven over de beste manier om de opname te laten verlopen. Dit zal ook de bank geruststellen bij het ontvangen van het bedrag.

Picture of Levi Haegebaert

Levi Haegebaert

Levi is auteur van het boek 'Bitcoin voor beginners', organisator van de Future of Bitcoin conference en gaf wereldwijd al verschillende keynotes over Bitcoin.

Wil je graag op de hoogte blijven?

Schrijf je dan hier in en mis nooit meer een update

Ontdek meer

Nood aan een stevige basiskennis?

Bitcoin is niet meer uit het nieuws weg te slaan, maar wat is het nu precies? En vooral, ben ik te laat om nog te investeren?

FUTURE OF BITCOIN 2024

5 oktober  |  +40 sprekers  |  Handelsbeurs, Antwerpen

EARLY BIRD TICKETS TOT 30 JUNI

  • 00Dagen
  • 00Uren
  • 00Min.
  • 00Sec.
small_c_popup.png

BlockBites

Krijg elke twee weken een overzicht van het meest recente Bitcoin nieuws direct in je inbox.

Zo ben je in minder dan vijf minuten volledig up-to-date met al het belangrijkste nieuws.

Kwinten De Backer

Head of Lightning Operations, Alby

Na zijn studies Fysica aan de UGent is Kwinten software ingenieur geworden. Al sinds het prille begin is Kwinten betrokken bij de ontwikkeling van het Lightning Network, een toepassing die microbetalingen met Bitcoin mogelijk maakt.

Hij heeft reeds voor verschillende (al dan niet Lightning – gerelateerde) bedrijven gewerkt en is ontwikkelaar van de Flitz app, een broker waarmee je Bitcoins over Lightning kon kopen.

Nu werkt hij mee aan de ontwikkeling van Alby, een browser extensie wallet voor Lightning die zonet een succesvolle kapitaalronde heeft afgerond.

The Lightning network – Value Unleashed

16h45 - 17h30

Pete Rizzo

Hoofdredacteur Kraken

Pete Rizzo is Bitcoin-journalist sinds 2013, en op dit moment redacteur bij Bitcoin Magazine en hoofdredacteur van cryptocurrency-exchange Kraken. Hij doet archiefonderzoek naar de geschiedenis van Bitcoin, waarbij hij identificeert welke mensen en gebeurtenissen de meeste invloed hebben gehad op de ontwikkeling ervan.

Panel: Adoption of Bitcoin, where are we heading? [English]

14h20 - 15h00

Aaron van Wirdum

Journalist bij Bitcoin Magazine

Aaron van Wirdum is journalist voor Bitcoin Magazine. Hij heeft een achtergrond in et bestuderen van de historische invloed van de invloed van technologie op maatschappelijke structuren, en schrijft sinds 2013 over Bitcoin en aanverwante projecten.

Hij staat bekend om zijn vermogen om technische onderwerpen begrijpelijk te maken voor een groter publiek.

Stef Wynendaele

Head of Commercial Strategy bij Keyrock

Stef is Head of Commercial Strategy and Business Intelligence bij Keyrock, een wereldwijde marketmaker en liquiditeitsverschaffer op het gebied van digitale activa.

In de afgelopen 5 jaar heeft Stef Keyrock geholpen om te groeien tot een bedrijf met 85 personen dat meer dan 200 tokens verhandeld van op alle belangrijke beurzen. Hij is actief betrokken bij de ontwikkeling en verbetering van de secundaire markten van cryptovaluta en heeft door de jaren heen expertise opgebouwd op het gebied van bankieren, institutionele liquiditeitsvoorziening en (de)centrale activa-uitwisseling. Voordat hij bij de oprichters van Keyrock aan de slag ging als een van hun eerste teamleden, richtte Stef een in Londen gevestigd Go-To-Market-agency op dat digitale activa-uitwisselingen en DLT-infrastructuurbedrijven bedient.

Stef ontdekte Bitcoin en trad in 2016 toe tot het ecosysteem en is sindsdien een actieve voorstander van DLT en BTC als infrastructuurlaag voor tokenized economics. Stef is adviseur en operationele partner bij Tioga Capital, een in Luxemburg gevestigd durfkapitaalfonds en strategisch adviseur van Bastion Asset Management, een wereldwijde alternatieve investeringsmanager gevestigd in Londen.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Tim Broekmans

On-chain analist

Tim Broekmans is founder van TradePremium, een crypto analyse platform en docent bij Satoshi consultancy, een interactief opleidingsbedrijf. Tim is sinds begin 2015 gepassioneerd bezig met diepgaande onderzoeken in crypto en blockchainprojecten.

Hij combineert zijn fundamenteel inzicht met on-chain data, om op die manier een juiste inschatting te maken over de sterkte, adoptie en gebruikerseffect van projecten.

On-chain analytics, de moderne manier van beleggen

15h45 - 16h30

Pascal Paepen

Auteur en professor KU Leuven

Pascal Paepen is een financiële expert en doceert samen met Alain Praet het vak ‘Bank en Beurs’ aan de KULeuven. Hij is ook bekend van het beurspraatje op Radio 1 en schreef columns voor De Tijd.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Rudy Aernoudt]

Rudy Aernoudt

Auteur en professor UGent

Hij was achtereenvolgens hoofdeconoom bij de Europese Commissie en kabinetschef van zowel Waals minister van economie Serge Kubla als van federaal en later Vlaams minister van economie Fientje Moerman.

Aernoudt is professor economie aan de Universiteit Gent en doceert vakken die gerelateerd zijn aan bedrijfsfinanciering. Hij wordt beschouwd als een rebel, een witte ridder en klokkenluider die strijdt tegen de corruptie.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Pascal Paepen]

Rigo Van den Broeck

Executive Vice-President Cybersecurity and Product Innovation Mastercard

Rigo Van den Broeck leidt het Cyber ​​Security Product Innovation-team bij Mastercard.

Rigo Van den Broeck heeft een lange achtergrond in fraude en beveiliging in Europa, waar hij verantwoordelijk was voor productstrategie voor veiligheid en beveiliging en het ontwikkelen van go-to-market-benaderingen, waarbij hij zorgde voor strategische productinitiatieven op gebieden zoals het leveren van fraudebeslissingen, klachtenbeheer, authenticatie (bijv. PSD2-compliance & EMV 3DS), netwerk- en connectiviteitsoplossing.

Rigo Van den Broeck volgt nauwlettend alle crypto gerelateerde innovaties die zich afspelen bij Mastercard.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Levi Haegebaert

Auteur 'Bitcoin voor beginners', Start2Bitcoin.com

Levi Haegebaert is echte bitcoinbeliever die zijn passie voor de technologie al jaren verspreidt. Hij is medeorganisator van de grootste bitcoincommunity in België, auteur van het boek ‘Bitcoin voor beginners’ en reist de wereld rond om nieuwe evoluties te ontdekken binnen de sector en zijn kennis te delen met anderen. Hij gaf wereldwijd al verschillende presentaties en workshops.

De basisprincipes van Bitcoin

11h30 - 12h15

small_c_popup.png

Start nu

Gratis Bitcoin Guide

Ga veilig aan de slag met bitcoin. In deze startersgids vind je alle informatie over hoe je hoe je veilig kan kopen, bewaren en meer.

Ebook Start2Bitcoin
small_c_popup.png

Gratis infosessie

Hoe kan ik helpen?