Ben je klaar om je Bitcoins uit te betalen maar weet je niet waar je moet beginnen? Dit artikel helpt je stap voor stap om je Bitcoins en andere cryptomunten uit te betalen naar je rekening.
De Beste manier om Bitcoins te verkopen en uit te betalen
Als Bitcoin-bezitter wil je natuurlijk je digitale munten omzetten in euro’s op het moment dat jij dat wil. Cruciaal daarbij is het kiezen van de juiste broker met lage handelskosten. Neem bijvoorbeeld Bitvavo: met slechts 0,15% handelskosten krijg je aanzienlijk meer rendement vergeleken met andere platformen.
Veel exchanges rekenen daarbovenop nog eens een vaste kost wanneer je euro’s gaat uitbetalen naar je rekening. Voor België en Nederland is een Nederlandse broker daarom aangeraden omdat zij geen kosten in rekening nemen. Deze hebben ook vaak iDeal of Bancontact waardoor dit heel eenvoudig en snel gaat.
Als laatste wil je ook een broker die een mobiele applicatie heeft zodat je op gelijk welk tijdstip dit kan doen. Enkele gekende Nederlandse brokers zijn Bitvavo, BTCDirect en Coinmerce. In het voorbeeld dat we hieronder hebben uitgewerkt gebruiken we Bitvavo.
Het Stappenplan: Bitcoins verkopen en uitbetalen
We leggen je stap voor stap uit hoe je veilig van start gaat voor het uitbetalen van je bitcoins en crypto.
Stap 1: Maak een account aan (tenzij je deze al hebt)
Dit platform is goedgekeurd door De Nederlandsche Bank (DNB), biedt ondersteuning in het Nederlands, accepteert betalingen via iDeal en Bancontact, en heeft bovendien een zeer gebruiksvriendelijke mobiele app. Tot slot hebben ze de laagste kosten op de markt.
Stap 2: Bepaal de cryptocurrency die je wil uitbetalen
Zodra je registratie is goedgekeurd en je bent ingelogd, zoek je naar de specifieke cryptocurrency die je wilt verkopen en uitbetalen. In ons voorbeeld gebruiken we Bitcoin.
Wanneer je Bitcoins nog niet op Bitvavo staan maar een andere exchange of crypto wallet zal je deze eerst naar Bitvavo moeten versturen.
Wanneer je bijvoorbeeld cryptomunten van een Ledger naar je bankrekening wenst te versturen moet dit gebeuren via een exchange.
Stap 3: Vind het wallet-adres
Eenmaal je Bitcoin hebt geselecteerd ga je in het menu bovenaan naar de optie ‘Storten’ (aangeduid in rood in de afbeelding hieronder). Op deze plek vind je het adres van je wallet.
In de afbeelding hieronder wordt in een groen gemarkeerd gebied aangegeven waar het walletadres te vinden is. Zorg dat je dit adres nauwkeurig kopieert. Dit is zeer belangrijk. Een klein trucje is om de eerste én laatste vier cijfers te controleren wanneer je deze gebruikt in de volgende stap.
Stap 4: Verstuur je Bitcoins naar het gekopieerde adres
Zodra je jouw adres hebt gekopieerd kan je dit plakken in jouw crypto wallet zoals Ledger of Trezor en hier Bitcoins naar versturen. Let op, stuur enkel dezelfde coins naar dit adres. Stuur bijvoorbeeld geen Ethereum naar een Bitcoinadres of omgekeerd. In veel gevallen zal de wallet of exchange ook een foutmelding geven.
Wanneer je Bitcoins of andere cryptomunten die je wil laten uitbetalen niet in een wallet zitten maar op een exchange, dan kan je die ook eenvoudig naar Bitvavo versturen.
In het geval van Binance bijvoorbeeld selecteer je onder ‘Wallet’ de optie ‘Fiat and Spot’. Dit toont alle cryptocurrencies die je bezit. Vervolgens zoek je de specifieke cryptocurrency die je naar Bitvavo wilt overmaken en klik je bij deze munt op ‘Withdraw’.
In het voorbeeld hieronder tonen we hoe je Bitcoins verstuurd van jouw Ledger. In jouw Ledger Live ga je eerst naar “Send”, daarna duid je Bitcoin aan en geef je jouw adres in. Het is in deze stap dat je nog eens de eerste vier en laatste vier cijfers en letters controleert van het adres dat je hebt gekopieerd. Typ dit nooit manueel over want dit verhoogt de kans op fouten.
Stap 5: Wacht tot je Bitcoins zijn aangekomen
Het kan eventjes duren vooraleer je Bitcoins of andere cryptomunten aankomen bij Bitvavo. Enerzijds is er een confirmatie nodig van het netwerk. Dit wil zeggen dat het volledige netwerk jouw transactie heeft goedgekeurd. Bij Bitcoin duurt dit gemiddeld 10 tot 30 minuten. Wil je dit proces versnellen dan zal je meer transactiekosten moeten betalen. Bij een wallet kan je dit zelf instellen.
Daarnaast is er ook nog een verwerkingstijd nodig bij de exchange, in dit geval Bitvavo. Je moet rekenen op gemiddeld een half uurtje. Dus het totale proces van versturen en ontvangen kan al snel 30 tot 60 minuten duren. Panikeer dus zeker niet wanneer je deze niet direct ontvangt.
Stap 6: Verkoop je Bitcoins voor euro's
Je kunt nu in het tabblad ‘Storten’ controleren of je Bitcoins zijn gestort. Je zal hier ook een mailtje van ontvangen.
Zodra je ze hebt ontvangen navigeer je naar het ‘Handel’ tabblad en selecteer je ‘Verkopen’. Hier kun je specificeren hoeveel je wilt verkopen en omwisselen naar euro’s.
Stap 7) Bitcoins uitbetalen op je rekening
Ga terug naar het ‘Dashboard’ door links op het logo te klikken. Hier zie je een saldo onder ‘Tegoed’, wat de euro’s vertegenwoordigt die je hebt verkregen door je recente verkoop. Nu rest je enkel nog het overmaken naar je bankrekening. Klik daarvoor op ‘Opnemen’.
Hier kan je het bedrag kiezen dat je wilt laten uitbetalen. Tijdens het aanmaken van je Bitvavo-account heb je een bankrekeningnummer moeten opgegeven en zal hiernaar verstuurd worden. Je kan nooit geld opnemen naar een bankrekening die niet op jouw naam staat.
Nadat je op ‘Doorgaan’ hebt geklikt wordt het geld binnen 1-2 werkdagen uitbetaald.
Wat met je belastingen op crypto?
Omdat de regels voor België en Nederland verschillen leggen we ze hier beide kort uit. Het is aangeraden om steeds contact op te nemen met je boekhouder of fiscaal adviseur wanneer je je crypto wil laten uitbetalen met of zonder belasting te betalen.
Belasting op crypto in Nederland
Cryptomunten worden door de belastingdienst van Nederland gezien als bezit en moeten in de belastingaangifte worden opgenomen, meestal in box 3. Bij daytrading of actieve handel kan box 1 relevant worden. Vermogen boven de vrijstelling (€ 50.650 per persoon in 2022) is belastbaar.
Het niet vermelden van crypto in de aangifte kan leiden tot vervolging wegens belastingfraude of witwassen. Met de komende DAC 8 wetgeving (automatische informatie-uitwisseling over crypto) is het raadzaam uw crypto zelf aan te geven bij de Belastingdienst.
De waarde van jouw crypto in box 3 wordt bepaald op basis van de marktwaarde op 1 januari (peildatum), volgens de koers van het gebruikte omwisselplatform.
Belasting op crypto in België
Voor het bezit of gebruik van crypto zonder omzetting in euro’s of cash geldt er geen belasting. Heb je winst gemaakt uit crypto-investeringen dan zijn er drie scenario’s om deze uit te betalen:
- Amateur: Geen belasting bij langetermijninvesteringen en beperkte risico’s. Geen BTW op transacties.
- Particuliere trader: Belasting van 33% op winsten als ‘Diverse inkomsten’ bij regelmatig handelen en risicovolle investeringen.
- Professionele trader: Inkomstenbelasting op netto-inkomsten (25% tot 50% afhankelijk van inkomen), plus verplichtingen als zelfstandige (sociaal verzekeringsfonds, sociale bijdragen).
De regels zijn niet absoluut; elk geval wordt individueel beoordeeld door de fiscus, met aandacht voor intentie, investeringstype en de genomen risico’s.
Hoe moet je een groot bedrag aan crypto uitbetalen?
Wat voor de ene persoon een groot bedrag is, kan voor de andere persoon klein lijken. Banken hebben ook verschillende opvattingen over bedragen. Als je regelmatig bedragen van €10.000 of meer op je rekening gestort krijgt, zal de bank minder snel bezorgd zijn over dergelijke transacties.
Bij het opnemen van grote hoeveelheden crypto is het echter altijd verstandig om een advocaat te raadplegen. Zij kunnen je gedegen advies geven over de beste manier om de opname te laten verlopen. Dit zal ook de bank geruststellen bij het ontvangen van het bedrag.