De bitcoin hashrate uitgelegd

De Bitcoin hashrate uitgelegd.
Deel dit bericht

Wat mag je verwachten:

Wat is de bitcoin hashrate?

Eenvoudig gezegd drukt de hashrate de computerkracht van een cryptomunt zoals Bitcoin uit. Hoe hoger de hashrate, hoe hoger de computerkracht. Een hoge computerkracht is belangrijk om de veiligheid van het netwerk te garanderen.

Computerkracht, of hashrate, bepaalt hoe moeilijk het raden van een bepaald getal is. Het klinkt abstract maar het is door deze uitvinding dat hackers er nog niet in geslaagd zijn om bitcoin te hacken. Sterker nog, sinds zijn ontstaan in 2009 is bitcoin voor 99,9% van de tijd operationeel gebleven.

Een andere invalshoek is dat de hashrate aangeeft hoe gezond het netwerk is. Een zwakke of lage hashrate wil zeggen dat het netwerk minder veilig is en dus gevoeliger is voor aanvallen van buitenaf.

Om controle te krijgen over het netwerk, bijvoorbeeld over dat van Bitcoin, moet je 51% van de hashrate bezitten. Dan pas kan je transacties terugdraaien of blokkeren. Uiteraard is dit niet zo eenvoudig als het lijkt. 

De huidige hashrate van Bitcoin bedraagt 120 Exa-hashes. Wat dit wil zeggen lees je hieronder.

Hoe werkt het?

Hoe is het raden naar een getal nu verbonden met de veiligheid van het netwerk? Laten we dat eens uitzoeken. 

Wanneer we in dit artikel spreken over hashrate of blockchain, verwijzen we steeds naar Bitcoin. 

Zoals we al weten bestaat het netwerk uit een serie van “blokken”, ook wel de blockchain genoemd. Uiteraard zijn dit geen fysieke blokken maar¬†een digitale weergave van hoe de code is opgebouwd.

Elke blok volgt op elkaar en bevat een lijst van transacties die zijn uitgevoerd. Om een blok met transacties te cre√ęren moet je het juiste getal raden. Die opdracht wordt gedaan door miners.

Miners zijn niets meer dan bedrijven die heel wat computers laten draaien om voortdurend het juiste getal te zoeken. Voor ieder getal dat zij correct raden, ontvangen zij een beloning, dit wordt ook wel de ‘blockreward’ genoemd.

Net zoals bij een lotterij verhoog je je kansen door zoveel mogelijk te raden. Daarom bezitten miners honderden, soms wel duizenden computers die deze berekeningen voor hen maken. 

Deze ‘mining machines’ doen letterlijk triljoenen berekeningen per seconde. Het is dit aantal berekeningen per seconde dat wordt uitgedrukt in een hashrate.

Wat is de rol van miners in een bitcoin transaction?

Je moet weten dat er niet één miner is maar honderden bedrijven die dit doen. En elk van hen wil zo snel mogelijk het getal van de volgende blok raden. Het is maar dan dat ze hun beloning ontvangen. 

Van zodra een miner ergens in de wereld de oplossing heeft gevonden, start dit proces opnieuw. Gemiddeld duurt het vinden van het correcte getal zo’n tien minuten.

Wanneer je een transactie doet naar een andere persoon wil je uiteraard zo snel mogelijk een bevestiging dat de transactie is geslaagd. Het opnemen van een transactie in een blok is zo’n bevestiging.¬†

Na tien minuten wordt opnieuw een blok door de miners aangemaakt en wordt die toegevoegd aan de bestaande keten. Je transactie is dan opgenomen in twee blokken, wat nog meer zekerheid biedt. 

Na een bepaalde tijd zit je transactie zo verankerd in de historie dat die onmogelijk nog terug te draaien is.

Wil je dus een aanval plegen op het netwerk door bijvoorbeeld een aantal transacties ongedaan te maken, dan zal je heel wat rekenkracht moeten uitoefenen.

Niet alleen is hier een hoge electriciteitskost aan verbonden maar ook de aankoop van specifieke mining machines.

Naar schatting bedraagt de elektriciteitskost ongeveer $1 miljoen per uur om dus zes blokken te delven.

De aankoop van speciale hardware loopt dan weer op in de miljoenen dollars. Dit is nog exclusief de onderhoudskosten.

Een aanval plegen op het netwerk is dus niet zo eenvoudig.

Hoe zit het bij andere cryptomunten?

Iedere cryptomunt met een blockchain, zoals Bitcoin, Ethereum, Litecoin en Monero heeft zijn eigen hashrate en dus veiligheid. 

De hashrate kent verschillende synoniemen zoals moeilijkheidsgraad, difficulty rate of mining power en wordt uitgedrukt in verschillende eenheden naargelang het aantal gissingen (of hashes) er worden uitgevoerd per seconde. Bij Bitcoin is dat ongeveer 120 Exa-hashes per seconde. 

120 Exa-hashes, of 120.000.000.000.000.000.000 hashes komt overeen met het aantal zandkorrels op deze Aarde. Dit is het aantal keren dat er geraden wordt naar het juiste getal.

Eenheid Aantal hashes
KH / s
Duizend 'kilo' hashes per seconde
MH / s
Een miljoen 'mega' hashes per seconde,
GH / s
Een miljard 'giga' hashes per seconde
TH / s
Een biljoen 'tera' hashes per seconde
PH / s
Een biljard 'peta' hashes per seconde
EH / s
Een triljoen 'exa' hashes per seconde
ZH / s
Een triljard 'zetta' hashes per seconde

Het gaat hier dus om enorm krachtige machines die heel veel elektriciteit verbruiken. Op vlak van veiligheid steekt bitcoin hier dan ook met kop en schouders bovenuit. 

Laten we de hashrate eens vergelijken bij altcoins:

  • Bitcoin: 120 Exa-hashes
  • Bitcoin Cash: 1,4 Exa-hashes¬†
  • Ethereum: 270 Tera-hashes
  • Litecoin: 175 Tera-hashes
  • Monero: 1,5 Giga-hashes

De hashrates van andere cryptomunten kan je op bitinfocharts vinden.

Heeft het een invloed op de prijs?

Het is moeilijk te zeggen of de hashrate een direct verband vertoont met de prijs. Het is alleszins wel zo dat de hashrate de prijs volgt en niet andersom.

Het zijn namelijk de miners die een groot risico lopen omwille van de investeringen die zij maken. Bij het opstarten kopen zij hun apparatuur reeds in grote hoeveelheden en ook de prijsonderhandelingen van elektriciteit leggen zij op voorhand vast.

Een hogere bitcoin prijs wil zeggen dat hun ‘blockreward’, de beloning die zij ontvangen bij het vinden van het juiste getal, ook groter is en dat ze dus meer investeringen kunnen maken in de toekomst.

Je zou dus kunnen zeggen dat wanneer de hashrate stijgt, miners optimistisch zijn over de koersverwachting.

Wat is de bitcoin hashrate?

Hashrate is wat bitcoin veilig houdt

Wat je moet weten is dat de hashrate garant staat voor de veiligheid van het netwerk. Een hogere hashrate betekent een veiliger netwerk. Dit staat volledig los van het aantal transacties Bitcoin kan verwerken of de snelheid waarmee ze verwerkt worden.

Zoals eerder gezegd vinden miners elke tien minuten de oplossing van een nieuwe blok en wordt deze toegevoegd aan de bestaande keten.

Wanneer er bijvoorbeeld meer miners toetreden die ook een gokje willen wagen, dan wordt de moeilijkheidsgraad, of hashrate, automatisch aangepast om het gemiddelde van tien minuten te garanderen.

Meer actieve miners in het netwerk, of betere apparatuur waardoor er meer gissingen per seconde worden gedaan, betekent dus een hogere hashrate en dus een veiliger en gezonder netwerk.

Picture of Levi Haegebaert

Levi Haegebaert

Levi is auteur van het boek 'Bitcoin voor beginners', organisator van de Future of Bitcoin conference en gaf wereldwijd al verschillende keynotes over Bitcoin.

Wil je graag op de hoogte blijven?

Schrijf je dan hier in en mis nooit meer een update

Ontdek meer

Nood aan een stevige basiskennis?

Bitcoin is niet meer uit het nieuws weg te slaan, maar wat is het nu precies? En vooral, ben ik te laat om nog te investeren?

FUTURE OF BITCOIN 2024

5 oktober  |  +40 sprekers  |  Handelsbeurs, Antwerpen

EARLY BIRD TICKETS TOT 30 JUNI

  • 00Dagen
  • 00Uren
  • 00Min.
  • 00Sec.
small_c_popup.png

BlockBites

Krijg elke twee weken een overzicht van het meest recente Bitcoin nieuws direct in je inbox.

Zo ben je in minder dan vijf minuten volledig up-to-date met al het belangrijkste nieuws.

Kwinten De Backer

Head of Lightning Operations, Alby

Na zijn studies Fysica aan de UGent is Kwinten software ingenieur geworden. Al sinds het prille begin is Kwinten betrokken bij de ontwikkeling van het Lightning Network, een toepassing die microbetalingen met Bitcoin mogelijk maakt.

Hij heeft reeds voor verschillende (al dan niet Lightning – gerelateerde) bedrijven gewerkt en is ontwikkelaar van de Flitz app, een broker waarmee je Bitcoins over Lightning kon kopen.

Nu werkt hij mee aan de ontwikkeling van Alby, een browser extensie wallet voor Lightning die zonet een succesvolle kapitaalronde heeft afgerond.

The Lightning network ‚Äď Value Unleashed

16h45 - 17h30

Pete Rizzo

Hoofdredacteur Kraken

Pete Rizzo is Bitcoin-journalist sinds 2013, en op dit moment redacteur bij Bitcoin Magazine en hoofdredacteur van cryptocurrency-exchange Kraken. Hij doet archiefonderzoek naar de geschiedenis van Bitcoin, waarbij hij identificeert welke mensen en gebeurtenissen de meeste invloed hebben gehad op de ontwikkeling ervan.

Panel: Adoption of Bitcoin, where are we heading? [English]

14h20 - 15h00

Aaron van Wirdum

Journalist bij Bitcoin Magazine

Aaron van Wirdum is journalist voor Bitcoin Magazine. Hij heeft een achtergrond in et bestuderen van de historische invloed van de invloed van technologie op maatschappelijke structuren, en schrijft sinds 2013 over Bitcoin en aanverwante projecten.

Hij staat bekend om zijn vermogen om technische onderwerpen begrijpelijk te maken voor een groter publiek.

Stef Wynendaele

Head of Commercial Strategy bij Keyrock

Stef is Head of Commercial Strategy and Business Intelligence bij Keyrock, een wereldwijde marketmaker en liquiditeitsverschaffer op het gebied van digitale activa.

In de afgelopen 5 jaar heeft Stef Keyrock geholpen om te groeien tot een bedrijf met 85 personen dat meer dan 200 tokens verhandeld van op alle belangrijke beurzen. Hij is actief betrokken bij de ontwikkeling en verbetering van de secundaire markten van cryptovaluta en heeft door de jaren heen expertise opgebouwd op het gebied van bankieren, institutionele liquiditeitsvoorziening en (de)centrale activa-uitwisseling. Voordat hij bij de oprichters van Keyrock aan de slag ging als een van hun eerste teamleden, richtte Stef een in Londen gevestigd Go-To-Market-agency op dat digitale activa-uitwisselingen en DLT-infrastructuurbedrijven bedient.

Stef ontdekte Bitcoin en trad in 2016 toe tot het ecosysteem en is sindsdien een actieve voorstander van DLT en BTC als infrastructuurlaag voor tokenized economics. Stef is adviseur en operationele partner bij Tioga Capital, een in Luxemburg gevestigd durfkapitaalfonds en strategisch adviseur van Bastion Asset Management, een wereldwijde alternatieve investeringsmanager gevestigd in Londen.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Tim Broekmans

On-chain analist

Tim Broekmans is founder van TradePremium, een crypto analyse platform en docent bij Satoshi consultancy, een interactief opleidingsbedrijf. Tim is sinds begin 2015 gepassioneerd bezig met diepgaande onderzoeken in crypto en blockchainprojecten.

Hij combineert zijn fundamenteel inzicht met on-chain data, om op die manier een juiste inschatting te maken over de sterkte, adoptie en gebruikerseffect van projecten.

On-chain analytics, de moderne manier van beleggen

15h45 - 16h30

Pascal Paepen

Auteur en professor KU Leuven

Pascal Paepen is een financi√ęle expert en doceert samen met Alain Praet het vak ‚ÄėBank en Beurs‚Äô aan de KULeuven. Hij is ook bekend van het beurspraatje op Radio 1 en schreef columns voor De Tijd.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Rudy Aernoudt]

Rudy Aernoudt

Auteur en professor UGent

Hij was achtereenvolgens hoofdeconoom bij de Europese Commissie en kabinetschef van zowel Waals minister van economie Serge Kubla als van federaal en later Vlaams minister van economie Fientje Moerman.

Aernoudt is professor economie aan de Universiteit Gent en doceert vakken die gerelateerd zijn aan bedrijfsfinanciering. Hij wordt beschouwd als een rebel, een witte ridder en klokkenluider die strijdt tegen de corruptie.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Pascal Paepen]

Rigo Van den Broeck

Executive Vice-President Cybersecurity and Product Innovation Mastercard

Rigo Van den Broeck leidt het Cyber ‚Äč‚ÄčSecurity Product Innovation-team bij Mastercard.

Rigo Van den Broeck heeft een lange achtergrond in fraude en beveiliging in Europa, waar hij verantwoordelijk was voor productstrategie voor veiligheid en beveiliging en het ontwikkelen van go-to-market-benaderingen, waarbij hij zorgde voor strategische productinitiatieven op gebieden zoals het leveren van fraudebeslissingen, klachtenbeheer, authenticatie (bijv. PSD2-compliance & EMV 3DS), netwerk- en connectiviteitsoplossing.

Rigo Van den Broeck volgt nauwlettend alle crypto gerelateerde innovaties die zich afspelen bij Mastercard.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Levi Haegebaert

Auteur 'Bitcoin voor beginners', Start2Bitcoin.com

Levi Haegebaert is echte bitcoinbeliever die zijn passie voor de technologie al jaren verspreidt. Hij is medeorganisator van de grootste bitcoincommunity in Belgi√ę, auteur van het boek ‘Bitcoin voor beginners’ en reist de wereld rond om nieuwe evoluties te ontdekken binnen de sector en zijn kennis te delen met anderen. Hij gaf wereldwijd al verschillende presentaties en workshops.

De basisprincipes van Bitcoin

11h30 - 12h15

small_c_popup.png

Start nu

Gratis Bitcoin Guide

Ga veilig aan de slag met bitcoin. In deze startersgids vind je alle informatie over hoe je hoe je veilig kan kopen, bewaren en meer.

Ebook Start2Bitcoin
small_c_popup.png

Gratis infosessie

Hoe kan ik helpen?