Bitcoin verdienen, hoe werkt dat?

Hoe werkt Bitcoin en hoe kan je er verdienen? Lees het hier.
Deel dit bericht

Wat mag je verwachten:

Bitcoin bleek de afgelopen jaren een goede investering te zijn. Zo steeg het in 2019 met maar liefst 200%. Maar ook voor diegenen die liever geen bitcoins kopen met hun welverdiende spaargeld, bestaan er verschillende alternatieven om bitcoins aan te schaffen. Je kan ze namelijk ook gaan verdienen. Maar hoe werkt dit nu? In dit artikel tonen we jou vijf manieren om geld te verdienen met Bitcoin.

Hoe werkt Bitcoin?

De basis

Bitcoin is een digitale munt die werd uitgevonden in 2009 door een anoniem persoon, of groep van personen, genaamd Satoshi Nakamoto. Bitcoins bestaan niet in een fysieke vorm maar zijn uitsluitend digitaal. Met een mobile wallet kan je ze bewaren op je smartphone en naar iedereen in de wereld versturen of van iedereen ontvangen zonder dat hier een tussenpersoon voor nodig is. In tegenstelling tot euro’s of dollars, worden Bitcoins niet uitgegeven door een centrale autoriteit zoals een overheid maar door een netwerk van computers die met elkaar verbonden zijn.

Wallets voor het bewaren van bitcoins

Je hoeft zeker niet technisch onderlegd te zijn om als beginner van start te kunnen gaan met Bitcoin. Je begint best met het aanmaken van een wallet. Voorbeelden van betrouwbare wallets zijn BlueWallet en Blockstream Green. 

Tijdens het installeren zal je wallet vragen om een back-up te nemen van je Private Key. Dit wordt weergegeven als 12 of 24, afhankelijk van het type van wallet die je gebruikt. Je kan deze op een blad papier schrijven, lamineren en op een veilige plaats bewaren. In geval van verlies of diefstal van je smartphone heb je nog altijd toegang tot je Private Key en dus je Bitcoins. Je installeert dan simpelweg opnieuw een wallet op je smartphone en geeft de Private Key in. 

Van zodra de installatie achter de rug is, kan je een Bitcoin adres genereren. Dit ontvangstadres mag je met iedereen delen zonder het gevaar te lopen dat anderen je bitcoins kunnen stelen. Doe dit in geen geval met je Private Key!

De Blockchain voor het bijhouden van saldo's

Alle handel van Bitcoin transacties wordt verwerkt en bijgehouden met een boekhoudkundig systeem, ook wel de Blockchain genoemd. Hoe dit in zijn werk gaat, gebeurt als volgt. Elke transactie die men uitvoert, zoals het versturen of ontvangen van bitcoins, wordt geregistreerd in de Blockchain. Dit zorgt voor een chronologische volgorde om na te gaan welke transactie eerst heeft plaats gevonden. Dit vermijdt het “double spending problem”. Namelijk dat je dezelfde bitcoin meerdere malen zou kunnen uitgeven.¬†

Je kan de Blockchain zien als een verzameling van duizenden computers over de hele wereld die elk een exacte kopie hebben staan met de volledige historie van transacties. Spendeert plots iemand meer bitcoins dan hij of zij heeft, dan blijft dit niet lang onopgemerkt.

Een transactie wordt pas bevestigd van zodra het volledige netwerk deze heeft ontvangen en goedgekeurd. Elke 10 minuten synchroniseert het netwerk met elkaar om na te gaan wat de correcte volgorde hiervan is. Is jouw Bitcoin transactie opgenomen, dan heb je een bevestiging ontvangen. Hoe meer bevestigingen, hoe zekerder dat je bent van je transactie. Omdat het netwerk zo veilig is, mag je in de praktijk al na enkele seconden met 99% zekerheid zeggen dat de transactie succesvol was. 

Mining voor het verwerken van alle transacties

Miners hebben een iets specialere functie in het netwerk. Zij staan namelijk in voor de correcte verwerking van alle transacties. Zoals hierboven vermeld gebeurt dit elke 10 minuten. Het zijn zij die bepalen welke transacties verwerkt worden. Hoe meer transactiekosten je betaalt, hoe groter de kans dat een miner jouw transactie zal voornemen. 

Zij hebben enorm krachtige computers draaien om dit te verwerken. Niet alleen delven zij hiermee nieuwe bitcoins maar garanderen zij ook de veiligheid van het netwerk. Lees hier verder hoe dit technisch in zijn werk gaat en waar we een uitleg Blockchain voor dummies hebben voorzien.

Vijf manieren om geld te verdienen met Bitcoin

Bitcoins kan je zowel kopen op exchanges of verdienen door het uitvoeren van taken. Hieronder bespreken we de meest gekende verdienmodellen:

1. Shop online

Diensten zoals Lolli of Fold geven jou een percentage van je aankoop terug in Bitcoin. Bijvoorbeeld bij iedere boeking die je maakt op Booking.com ontvang je 3,5% terug in bitcoins. Mooi meegenomen, toch?
 
Lolli werd gelanceerd in september 2018 en werkt nu al samen met meer dan 900 winkelketens voornamelijk uit de VS waaronder Booking.com, Adidas en Groupon. Voor deze ketens wordt 3% tot 5% van je aankoop terug gestort. Voor sommige ketens kan dit wel oplopen tot 27% van je aankoop. 
Het proces verloopt via een extensie die je installeert in je Google Chrome browser. Nadat de  retour termijn verstreken is, verstuurt Lolli de bitcoins naar jouw Lolli wallet. Daar heb je de keuze om de Bitcoins te bewaren of naar je eigen wallet te verzenden. Lees hier hoe je een Bitcoin wallet aanmaakt.
Verdien Bitcoins met lolli.com. In dit artikel lees je ook hoe bitcoin werkt
Maandelijks kent Lolli 100,000 website bezoekers met een gemiddelde terugbetaling van zo’n ‚ā¨23,50 per gebruiker.¬†
Start2Bitcoin - Bitcoin Starter Box
Is Bitcoin nog nieuw voor jou? Dan is de Bitcoin Starter Box misschien wel iets voor jou. Bij aankoop van een box ontvang je namelijk ‚ā¨5 terug in de vorm van bitcoins. Let wel op: deze is enkel beschikbaar in het Engels. Toch liever een boek? Bestel dan het Nederlandstalig¬†Bitcoin voor beginners boek dat ook ‚ā¨3 aan bitcoins bevat.¬†

2. Volg een online opleiding

Via Coinbase Earn kan je cryptomunten verdienen door simpelweg naar een aantal filmpjes te kijken van 2 à maximaal 10 minuten. Na het bekijken van het filmpje ontvang je ofwel EOS, Stellar, Zcash, 0x of BAT. Wil je toch liever de real deal, dan moet je je cryptomunten nog omzetten naar Bitcoin.
Voor veel cryptocurrency projecten is dit een vorm van marketing om hun lange termijn plannen toe te lichten en adoptie te stimuleren. Een voorwaarde is wel dat je eerst een account aanmaakt op Coinbase. Hiermee hopen ook zij meer klanten aan te trekken in de toekomst.
Met coinbase earn kan je bitcoins verdienen door naar korte filmpjes te kijken

3. Open een Bitcoin interest account

Via platformen zoals Bitvavo of Binance kan je interesten ontvangen. Let op, hiervoor moet je wel al eerst bitcoins bezitten.  Voor deze platformen moet je ook een aantal registratie stappen uitvoeren die afhankelijk zijn van het land waar je bent gevestigd. 
Beste exchange voor leverage is binance
De interesten voor het uitlenen van je bitcoins kunnen oplopen tot wel 6%. Gezien de volatiele koers van Bitcoin, kunnen de interestvoeten ook wel sterk fluctueren. 

Belangrijk om rekening mee te houden, is dat je nog steeds geld uitleent aan derden en er dus altijd een aantal risico’s aan verbonden zijn.

4. Bitcoins minen

Bij mining ga je elektriciteit omzetten naar het cre√ęren van cryptocurrencies waaronder Bitcoin. Dit is ongetwijfeld de moeilijkste manier om bitcoins te verdienen aangezien de mining industrie een zeer competitieve markt is. Heb je toegang tot zeer goedkope elektriciteit (minder dan ‚ā¨0,05 per Kwh), dan kan Bitcoin mining wel eens interessant zijn.
 
Naast goedkope elektriciteit zal je ook de nodige infrastructuur moeten aanschaffen zoals de mining hardware zelf, koeling, isolatie en software om alles te beheren. 
Wil je winstgevend zijn dan zal je de nieuwste apparatuur moeten hebben. Dit zijn ASIC miners. Specifieke hardware ontworpen om enkel en alleen bitcoins op een zo effici√ęnt mogelijk manier te minen. Echter zijn deze apparaten niet goedkoop en mag je al snel rekenen op een aantal duizenden euro’s per toestel.
Verdien Bitcoins door ze te minen met een asic miner
Op zoek naar een minder kapitaalintensieve oplossing? Dan kan je gebruik maken van cloud mining websites zoals¬†Honeyminer. Deze software gebruikt de overtollige rekenkracht van je computer om verschillende cryptocurrencies te minen. Daarna zetten zij deze om naar Bitcoin of een andere cryptomunt en worden die vervolgens gestort op jouw rekening. Met een nieuwe computer kan je gemiddeld tussen de ‚ā¨1 en ‚ā¨3 verdienen per dag. Er snel rijk van worden zal je dus niet doen.

5. Werk voor een Bitcoin bedrijf

De meest professionele manier om bitcoins te verdienen is uiteraard nog steeds om je diensten te laten uitbetalen in Bitcoin. Als freelancer kan je eenvoudig bitcoins aanvaarden voor je diensten. Als werknemer kan je terecht bij onder andere deze bedrijven:

  • Coinbase
  • Kraken
  • Binance
  • Shapeshift
  • Blockstream

Conclusie

Naast bovenstaande zijn er nog heel wat andere manieren om bitcoins te verdienen. Echter zijn deze niet altijd even betrouwbaar. Van verdienmodellen zoals Bitcoin Profit en Bitcoin Revolution die spreken over een gegarandeerd rendement en een levenslang passief inkomen, blijf je beter af. 
 
Heb je vragen bij een investering die je wil maken of voel je niet geheel comfortabel over een platform die je wilt gebruiken, laat het ons gerust weten via mail.
Picture of Levi Haegebaert

Levi Haegebaert

Levi is auteur van het boek 'Bitcoin voor beginners', organisator van de Future of Bitcoin conference en gaf wereldwijd al verschillende keynotes over Bitcoin.

Wil je graag op de hoogte blijven?

Schrijf je dan hier in en mis nooit meer een update

Ontdek meer

Nood aan een stevige basiskennis?

Bitcoin is niet meer uit het nieuws weg te slaan, maar wat is het nu precies? En vooral, ben ik te laat om nog te investeren?

FUTURE OF BITCOIN 2024

5 oktober  |  +40 sprekers  |  Handelsbeurs, Antwerpen

EARLY BIRD TICKETS TOT 30 JUNI

  • 00Dagen
  • 00Uren
  • 00Min.
  • 00Sec.
small_c_popup.png

BlockBites

Krijg elke twee weken een overzicht van het meest recente Bitcoin nieuws direct in je inbox.

Zo ben je in minder dan vijf minuten volledig up-to-date met al het belangrijkste nieuws.

Kwinten De Backer

Head of Lightning Operations, Alby

Na zijn studies Fysica aan de UGent is Kwinten software ingenieur geworden. Al sinds het prille begin is Kwinten betrokken bij de ontwikkeling van het Lightning Network, een toepassing die microbetalingen met Bitcoin mogelijk maakt.

Hij heeft reeds voor verschillende (al dan niet Lightning – gerelateerde) bedrijven gewerkt en is ontwikkelaar van de Flitz app, een broker waarmee je Bitcoins over Lightning kon kopen.

Nu werkt hij mee aan de ontwikkeling van Alby, een browser extensie wallet voor Lightning die zonet een succesvolle kapitaalronde heeft afgerond.

The Lightning network ‚Äď Value Unleashed

16h45 - 17h30

Pete Rizzo

Hoofdredacteur Kraken

Pete Rizzo is Bitcoin-journalist sinds 2013, en op dit moment redacteur bij Bitcoin Magazine en hoofdredacteur van cryptocurrency-exchange Kraken. Hij doet archiefonderzoek naar de geschiedenis van Bitcoin, waarbij hij identificeert welke mensen en gebeurtenissen de meeste invloed hebben gehad op de ontwikkeling ervan.

Panel: Adoption of Bitcoin, where are we heading? [English]

14h20 - 15h00

Aaron van Wirdum

Journalist bij Bitcoin Magazine

Aaron van Wirdum is journalist voor Bitcoin Magazine. Hij heeft een achtergrond in et bestuderen van de historische invloed van de invloed van technologie op maatschappelijke structuren, en schrijft sinds 2013 over Bitcoin en aanverwante projecten.

Hij staat bekend om zijn vermogen om technische onderwerpen begrijpelijk te maken voor een groter publiek.

Stef Wynendaele

Head of Commercial Strategy bij Keyrock

Stef is Head of Commercial Strategy and Business Intelligence bij Keyrock, een wereldwijde marketmaker en liquiditeitsverschaffer op het gebied van digitale activa.

In de afgelopen 5 jaar heeft Stef Keyrock geholpen om te groeien tot een bedrijf met 85 personen dat meer dan 200 tokens verhandeld van op alle belangrijke beurzen. Hij is actief betrokken bij de ontwikkeling en verbetering van de secundaire markten van cryptovaluta en heeft door de jaren heen expertise opgebouwd op het gebied van bankieren, institutionele liquiditeitsvoorziening en (de)centrale activa-uitwisseling. Voordat hij bij de oprichters van Keyrock aan de slag ging als een van hun eerste teamleden, richtte Stef een in Londen gevestigd Go-To-Market-agency op dat digitale activa-uitwisselingen en DLT-infrastructuurbedrijven bedient.

Stef ontdekte Bitcoin en trad in 2016 toe tot het ecosysteem en is sindsdien een actieve voorstander van DLT en BTC als infrastructuurlaag voor tokenized economics. Stef is adviseur en operationele partner bij Tioga Capital, een in Luxemburg gevestigd durfkapitaalfonds en strategisch adviseur van Bastion Asset Management, een wereldwijde alternatieve investeringsmanager gevestigd in Londen.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Tim Broekmans

On-chain analist

Tim Broekmans is founder van TradePremium, een crypto analyse platform en docent bij Satoshi consultancy, een interactief opleidingsbedrijf. Tim is sinds begin 2015 gepassioneerd bezig met diepgaande onderzoeken in crypto en blockchainprojecten.

Hij combineert zijn fundamenteel inzicht met on-chain data, om op die manier een juiste inschatting te maken over de sterkte, adoptie en gebruikerseffect van projecten.

On-chain analytics, de moderne manier van beleggen

15h45 - 16h30

Pascal Paepen

Auteur en professor KU Leuven

Pascal Paepen is een financi√ęle expert en doceert samen met Alain Praet het vak ‚ÄėBank en Beurs‚Äô aan de KULeuven. Hij is ook bekend van het beurspraatje op Radio 1 en schreef columns voor De Tijd.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Rudy Aernoudt]

Rudy Aernoudt

Auteur en professor UGent

Hij was achtereenvolgens hoofdeconoom bij de Europese Commissie en kabinetschef van zowel Waals minister van economie Serge Kubla als van federaal en later Vlaams minister van economie Fientje Moerman.

Aernoudt is professor economie aan de Universiteit Gent en doceert vakken die gerelateerd zijn aan bedrijfsfinanciering. Hij wordt beschouwd als een rebel, een witte ridder en klokkenluider die strijdt tegen de corruptie.

Wat als geld geen overheidsmonopolie was?

15h45 - 16h30 [Debat met Pascal Paepen]

Rigo Van den Broeck

Executive Vice-President Cybersecurity and Product Innovation Mastercard

Rigo Van den Broeck leidt het Cyber ‚Äč‚ÄčSecurity Product Innovation-team bij Mastercard.

Rigo Van den Broeck heeft een lange achtergrond in fraude en beveiliging in Europa, waar hij verantwoordelijk was voor productstrategie voor veiligheid en beveiliging en het ontwikkelen van go-to-market-benaderingen, waarbij hij zorgde voor strategische productinitiatieven op gebieden zoals het leveren van fraudebeslissingen, klachtenbeheer, authenticatie (bijv. PSD2-compliance & EMV 3DS), netwerk- en connectiviteitsoplossing.

Rigo Van den Broeck volgt nauwlettend alle crypto gerelateerde innovaties die zich afspelen bij Mastercard.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Levi Haegebaert

Auteur 'Bitcoin voor beginners', Start2Bitcoin.com

Levi Haegebaert is echte bitcoinbeliever die zijn passie voor de technologie al jaren verspreidt. Hij is medeorganisator van de grootste bitcoincommunity in Belgi√ę, auteur van het boek ‘Bitcoin voor beginners’ en reist de wereld rond om nieuwe evoluties te ontdekken binnen de sector en zijn kennis te delen met anderen. Hij gaf wereldwijd al verschillende presentaties en workshops.

De basisprincipes van Bitcoin

11h30 - 12h15

small_c_popup.png

Start nu

Gratis Bitcoin Guide

Ga veilig aan de slag met bitcoin. In deze startersgids vind je alle informatie over hoe je hoe je veilig kan kopen, bewaren en meer.

Ebook Start2Bitcoin
small_c_popup.png

Gratis infosessie

Hoe kan ik helpen?