Bitcoin verdienen, hoe werkt dat?

Hoe werkt Bitcoin en hoe kan je er verdienen? Lees het hier.
Deel dit bericht

Wat mag je verwachten:

Bitcoin bleek de afgelopen jaren een goede investering te zijn. Zo steeg het in 2019 met maar liefst 200%. Maar ook voor diegenen die liever geen bitcoins kopen met hun welverdiende spaargeld, bestaan er verschillende alternatieven om bitcoins aan te schaffen. Je kan ze namelijk ook gaan verdienen. Maar hoe werkt dit nu? In dit artikel tonen we jou vijf manieren om geld te verdienen met Bitcoin.

Hoe werkt Bitcoin?

De basis

Bitcoin is een digitale munt die werd uitgevonden in 2009 door een anoniem persoon, of groep van personen, genaamd Satoshi Nakamoto. Bitcoins bestaan niet in een fysieke vorm maar zijn uitsluitend digitaal. Met een mobile wallet kan je ze bewaren op je smartphone en naar iedereen in de wereld versturen of van iedereen ontvangen zonder dat hier een tussenpersoon voor nodig is. In tegenstelling tot euro’s of dollars, worden Bitcoins niet uitgegeven door een centrale autoriteit zoals een overheid maar door een netwerk van computers die met elkaar verbonden zijn.

Wallets voor het bewaren van bitcoins

Je hoeft zeker niet technisch onderlegd te zijn om als beginner van start te kunnen gaan met Bitcoin. Je begint best met het aanmaken van een wallet. Voorbeelden van betrouwbare wallets zijn BlueWallet en Blockstream Green

Tijdens het installeren zal je wallet vragen om een back-up te nemen van je Private Key. Dit wordt weergegeven als 12 of 24, afhankelijk van het type van wallet die je gebruikt. Je kan deze op een blad papier schrijven, lamineren en op een veilige plaats bewaren. In geval van verlies of diefstal van je smartphone heb je nog altijd toegang tot je Private Key en dus je Bitcoins. Je installeert dan simpelweg opnieuw een wallet op je smartphone en geeft de Private Key in. 

Van zodra de installatie achter de rug is, kan je een Bitcoin adres genereren. Dit ontvangstadres mag je met iedereen delen zonder het gevaar te lopen dat anderen je bitcoins kunnen stelen. Doe dit in geen geval met je Private Key!

De Blockchain voor het bijhouden van saldo's

Alle handel van Bitcoin transacties wordt verwerkt en bijgehouden met een boekhoudkundig systeem, ook wel de Blockchain genoemd. Hoe dit in zijn werk gaat, gebeurt als volgt. Elke transactie die men uitvoert, zoals het versturen of ontvangen van bitcoins, wordt geregistreerd in de Blockchain. Dit zorgt voor een chronologische volgorde om na te gaan welke transactie eerst heeft plaats gevonden. Dit vermijdt het “double spending problem”. Namelijk dat je dezelfde bitcoin meerdere malen zou kunnen uitgeven. 

Je kan de Blockchain zien als een verzameling van duizenden computers over de hele wereld die elk een exacte kopie hebben staan met de volledige historie van transacties. Spendeert plots iemand meer bitcoins dan hij of zij heeft, dan blijft dit niet lang onopgemerkt.

Een transactie wordt pas bevestigd van zodra het volledige netwerk deze heeft ontvangen en goedgekeurd. Elke 10 minuten synchroniseert het netwerk met elkaar om na te gaan wat de correcte volgorde hiervan is. Is jouw Bitcoin transactie opgenomen, dan heb je een bevestiging ontvangen. Hoe meer bevestigingen, hoe zekerder dat je bent van je transactie. Omdat het netwerk zo veilig is, mag je in de praktijk al na enkele seconden met 99% zekerheid zeggen dat de transactie succesvol was. 

Mining voor het verwerken van alle transacties

Miners hebben een iets specialere functie in het netwerk. Zij staan namelijk in voor de correcte verwerking van alle transacties. Zoals hierboven vermeld gebeurt dit elke 10 minuten. Het zijn zij die bepalen welke transacties verwerkt worden. Hoe meer transactiekosten je betaalt, hoe groter de kans dat een miner jouw transactie zal voornemen. 

Zij hebben enorm krachtige computers draaien om dit te verwerken. Niet alleen delven zij hiermee nieuwe bitcoins maar garanderen zij ook de veiligheid van het netwerk. Lees hier verder hoe dit technisch in zijn werk gaat en waar we een uitleg Blockchain voor dummies hebben voorzien.

Vijf manieren om geld te verdienen met Bitcoin

Bitcoins kan je zowel kopen op exchanges of verdienen door het uitvoeren van taken. Hieronder bespreken we de meest gekende verdienmodellen:

1. Shop online

Diensten zoals Lolli of Fold geven jou een percentage van je aankoop terug in Bitcoin. Bijvoorbeeld bij iedere boeking die je maakt op Booking.com ontvang je 3,5% terug in bitcoins. Mooi meegenomen, toch?
 
Lolli werd gelanceerd in september 2018 en werkt nu al samen met meer dan 900 winkelketens voornamelijk uit de VS waaronder Booking.com, Adidas en Groupon. Voor deze ketens wordt 3% tot 5% van je aankoop terug gestort. Voor sommige ketens kan dit wel oplopen tot 27% van je aankoop. 
Het proces verloopt via een extensie die je installeert in je Google Chrome browser. Nadat de  retour termijn verstreken is, verstuurt Lolli de bitcoins naar jouw Lolli wallet. Daar heb je de keuze om de Bitcoins te bewaren of naar je eigen wallet te verzenden. Lees hier hoe je een Bitcoin wallet aanmaakt.
Verdien Bitcoins met lolli.com. In dit artikel lees je ook hoe bitcoin werkt
Maandelijks kent Lolli 100,000 website bezoekers met een gemiddelde terugbetaling van zo’n €23,50 per gebruiker. 
Start2Bitcoin - Bitcoin Starter Box
Is Bitcoin nog nieuw voor jou? Dan is de Bitcoin Starter Box misschien wel iets voor jou. Bij aankoop van een box ontvang je namelijk €5 terug in de vorm van bitcoins. Let wel op: deze is enkel beschikbaar in het Engels. Toch liever een boek? Bestel dan het Nederlandstalig Bitcoin voor beginners boek dat ook €3 aan bitcoins bevat. 

2. Volg een online opleiding

Via Coinbase Earn kan je cryptomunten verdienen door simpelweg naar een aantal filmpjes te kijken van 2 à maximaal 10 minuten. Na het bekijken van het filmpje ontvang je ofwel EOS, Stellar, Zcash, 0x of BAT. Wil je toch liever de real deal, dan moet je je cryptomunten nog omzetten naar Bitcoin.
Voor veel cryptocurrency projecten is dit een vorm van marketing om hun lange termijn plannen toe te lichten en adoptie te stimuleren. Een voorwaarde is wel dat je eerst een account aanmaakt op Coinbase. Hiermee hopen ook zij meer klanten aan te trekken in de toekomst.
Met coinbase earn kan je bitcoins verdienen door naar korte filmpjes te kijken

3. Open een Bitcoin interest account

Via platformen zoals BlockFi of Celcius kan je bitcoins uitlenen en interesten ontvangen. Let op, hiervoor moet je wel al eerst bitcoins bezitten.  Voor deze platformen moet je ook een aantal registratie stappen uitvoeren die afhankelijk zijn van het land waar je bent gevestigd. 
De interesten voor het uitlenen van je bitcoins kunnen oplopen tot wel 6%. Gezien de volatiele koers van Bitcoin, kunnen de interestvoeten ook wel sterk fluctueren. 

Belangrijk om rekening mee te houden, is dat je nog steeds geld uitleent aan derden en er dus altijd een aantal risico’s aan verbonden zijn.

4. Bitcoins minen

Bij mining ga je elektriciteit omzetten naar het creëren van cryptocurrencies waaronder Bitcoin. Dit is ongetwijfeld de moeilijkste manier om bitcoins te verdienen aangezien de mining industrie een zeer competitieve markt is. Heb je toegang tot zeer goedkope elektriciteit (minder dan €0,05 per Kwh), dan kan Bitcoin mining wel eens interessant zijn.
 
Naast goedkope elektriciteit zal je ook de nodige infrastructuur moeten aanschaffen zoals de mining hardware zelf, koeling, isolatie en software om alles te beheren. 
Wil je winstgevend zijn dan zal je de nieuwste apparatuur moeten hebben. Dit zijn ASIC miners. Specifieke hardware ontworpen om enkel en alleen bitcoins op een zo efficiënt mogelijk manier te minen. Echter zijn deze apparaten niet goedkoop en mag je al snel rekenen op een aantal duizenden euro’s per toestel.
Verdien Bitcoins door ze te minen met een asic miner
Op zoek naar een minder kapitaalintensieve oplossing? Dan kan je gebruik maken van cloud mining websites zoals Honeyminer. Deze software gebruikt de overtollige rekenkracht van je computer om verschillende cryptocurrencies te minen. Daarna zetten zij deze om naar Bitcoin of een andere cryptomunt en worden die vervolgens gestort op jouw rekening. Met een nieuwe computer kan je gemiddeld tussen de €1 en €3 verdienen per dag. Er snel rijk van worden zal je dus niet doen.

5. Werk voor een Bitcoin bedrijf

De meest professionele manier om bitcoins te verdienen is uiteraard nog steeds om je diensten te laten uitbetalen in Bitcoin. Als freelancer kan je eenvoudig bitcoins aanvaarden voor je diensten. Als werknemer kan je terecht bij onder andere deze bedrijven:

  • Coinbase
  • Kraken
  • Binance
  • Shapeshift
  • Blockstream

Conclusie

Naast bovenstaande zijn er nog heel wat andere manieren om bitcoins te verdienen. Echter zijn deze niet altijd even betrouwbaar. Van verdienmodellen zoals Bitcoin Profit en Bitcoin Revolution die spreken over een gegarandeerd rendement en een levenslang passief inkomen, blijf je beter af. 
 
Heb je vragen bij een investering die je wil maken of voel je niet geheel comfortabel over een platform die je wilt gebruiken, laat het ons gerust weten via mail.
Levi Haegebaert

Levi Haegebaert

Ik ben auteur van het boek 'Bitcoin voor beginners' en gaf wereldwijd verschillende presentaties en workshops over Bitcoin.

Wil je graag op de hoogte blijven?

Schrijf je dan hier in en mis nooit meer een update

Ontdek meer

Nood aan een stevige basiskennis?

Bitcoin is niet meer uit het nieuws weg te slaan, maar wat is het nu precies? En vooral, ben ik te laat om nog te investeren?

small_c_popup.png

Start nu

Gratis Bitcoin Guide

Ga veilig aan de slag met bitcoin. In deze startersgids vind je alle informatie over hoe je hoe je veilig kan kopen, bewaren en meer.

Ebook Start2Bitcoin
small_c_popup.png

Gratis infosessie

Hoe kan ik helpen?