Met cloudmining is het voor iedereen mogelijk om bitcoin of andere cryptomunten te minen zonder te moeten investeren in mining apparaten. Er zijn tal van manieren, bedrijven en services die dit mogelijk maken. Maar bij welke cloudminer heb je de meest interessante contracten? Welke hebben de beste cloud mining app? En zijn er ook scams waar je beducht voor moet zijn? Bestaat er nog een ETH cloud miner?
Cloud mining in 2022 kan enkel voor Proof of Work (PoW) blockchains. Daar hoort Ethereum dus sinds enkele maanden niet meer bij, aangezien dat netwerk nu door een Proof of Stake (PoS) consensusmechanisme beveiligd wordt.
Waarom zou je beginnen met cloudmining?
Omwille van de vele sterk gespecialiseerde miners is het voor de gemiddelde burger enorm moeilijk geworden om thuis te minen. Je zou ofwel erg veel geluk moeten hebben of heel veel moeten investeren in materiaal om de gelukkige te worden die de mining reward opstrijkt. Het is theoretisch gezien mogelijk maar de kans is erg klein.
Verschillende van de mining pools bieden daarom producten en diensten aan die het voor de gewone mens wel mogelijk moet maken om te minen. Want het is wel degelijk een mogelijks interessant passief verdienmodel.
Cloud mining en mining pools zijn overigens niet hetzelfde. Wanneer verschillende miners hun hashing power bundelen, onstaan mining pools. Cloud mining zijn bedrijven of websites waar je contracten kan kopen of hashing power kan huren. Deze bedrijven hebben datacenters staan waar jij dan een deeltje van de rekenkracht huurt en voor wordt vergoed.
Hoe begin je met cloudmining?
Een voordeel waar elke cloud miner mee uitpakt, is hoe eenvoudig het is om ermee te beginnen. Je kan aan cloudmining doen op drie manieren.
- Ten eerste heb je bij providers de mogelijkheid om mining apparatuur te huren.
- Ten tweede is dat je virtuele hosting huurt die je dan vervolgens zelf kan configureren.
- Tenslotte is er een derde manier waarbij je een contract afsluit dat je een hoeveelheid hashing power of computerkracht huurt. Dit is de snelste en meest eenvoudige manier.
Afhankelijk van het soort contract, verdien je dan op geregelde tijdstippen een hoeveelheid bitcoin (of een andere munt). We illustreren dit met wat een bekende en te vertrouwen cloud miner aanbiedt.
Andere zaken waar je rekening mee kan houden is welke cloud miner er de beste cloud mining app aanbiedt. Of ze actief zijn als cloud mining in Nederland of België.
Hieronder bespreken we enkele veilige en betrouwbare platformen.
Platform 1: ECOS Cloud Mining
In ons voorbeeld gaan we uit van volgende gegevens (dd. 27/10/2022):
- Investering van $1000
- Contract van 24 maanden
- Een verwachte prijs van 1 BTC op de vervaldatum: $46000
Je krijgt daarvoor: 14,40 TH/s per maand. Dat komt overeen met 0,00007686 BTC/dag, 0,00234423 BTC/maand ofwel 0,05626087 BTC/24 maanden.
De servicefee bedraagt 0.065$ per dag per 1 TH/s. Dat komt overeen met $24,68 per maand en wordt automatisch van je opbrengsten afgetrokken. Je betaalt bovendien ook transaction fees wanneer je coins naar een eigen wallet zou willen sturen.
Als de prijs van bitcoin binnen twee jaar $46000 bedraagt, heb je in die twee jaar niet $1000 maar $2588 verdiend of 159% winst gemaakt.
Je hoeft daarvoor enkel eenmalig het contract te betalen en hebt er dan geen omkijken meer naar. Betalen kan met credit cards, BTC of andere cryptomunten. Per dag word je een vastgestelde hoeveelheid BTC uitbetaald. Die kan je in je account laten cumuleren of je kan ze herinvesteren. Dat kan in extra mining capaciteit of in andere producten zoals investeringsfondsen.
Een belangrijke caveat is natuurlijk de geprojecteerde prijs van bitcoin op het einde van je contract. Dat is voor iedereen natuurlijk koffiedik kijken en is zowat het enige risico dat je neemt. Is het jou niet te doen om de USD-prijs van bitcoin maar om de hoeveelheid sats die je ermee verdiend, dan is mining in 2023 misschien wel een optie voor jou.
Stel dat je in het voorbije jaar d.m.v. dollar-cost-averaging (DCA) voor hetzelfde bedrag BTC had gekocht, dan had je nu +/- 0,02248 BTC of een kleine 6% minder in dollarwaarde aan bitcoin. Had je hetzelfde bedrag geïnvesteerd in ECOS cloud mining, dan had je meer dan het dubbel in bitcoin gehad en dus ook een winst in dollarwaarde.
Platform 2: Nicehash
Je kan naast hashrate huren ook miningtoestellen huren of kopen. Dit is ook één van de diensten die ECOS aanbiedt. Jij koopt bij hen een ASIC miner die zij dan vervolgens op hun mining farm in Armenië installeren en operationeel houden. In ruil voor een service fee natuurlijk.
Gelijkaardige aanbiedingen vind je ook bij Nicehash of Compas Mining. Dat zijn beide grote en bekende spelers die een respectabele reputatie genieten.
Nicehash is een Sloveense makelaar van hashing power. Op hun platform kunnen verkopers van hashing power (of dus bestaande miners) hun hashing power aanbieden en geïnteresseerde kopers elkaar vinden. Miners worden betaald via het Nicehash platform door de pool waarin ze zich hebben toegeschreven.
Nicehash biedt ook een solo mining optie aan. In de realiteit koop je dan eigenlijk een loterijticket en hoop je solo een block te minen. De pakketten die je kan kopen, kosten evenveel, enkel verschilt de kans dat je een reward wint en de hoeveelheid van die mogelijke reward.
Nicehash is een gekend en vertrouwd platform met een 3,9/5 rating op een totaal van 355 reviews bij Trustpilot.
Platform 3: Compas Mining
Compas Mining is een Amerikaans bedrijf dat mining rigs op locaties verkoopt. Je koopt dus een mining apparaat dat het bedrijf op één van zijn locaties operationeel houdt. Helaas heeft het bedrijf de voorbije maanden erg veel problemen hiermee.
De reviews op Trustpilot zijn dan recent ook eerder negatief. Klanten klagen bijvoorbeeld dat ze al maanden geleden producten gekocht hebben, maar tot op heden nog geen operationele miners hebben. Opgelet dus hiermee!
Tot slot enkele bedenkingen
Hoewel cloudmining ondertussen een bekende en erg geliefde manier is om op een passieve manier een kans te maken op mining rewards, maken we graag enkele bedenkingen. Zo kan je je de vraag stellen of het het risico waard is om te nemen. Je kan bijvoorbeeld argumenteren dat een buy-and-hold-strategie of DCA zowel minder riskant als potentieel meer winstgevend kunnen zijn.
Zoals zo vaak in het wilde westen van de cryptomunten is het een goed voornemen om vooraf jezelf grondig te informeren over de ins en outs van de contracten die je kan afsluiten. Kan je altijd je geminede coins uit het platform halen? En zo ja, wat kost dat dan? Is er een 24/7 hulplijn die je kan raadplegen bij problemen? Wat zijn de ervaringen van andere gebruikers van het platform? Kan het bedrijf zijn beloftes nakomen?
Hoewel het dus een interessante manier kan zijn om wat meer bitcoin te verdienen op middellange termijn, moet je je erg bewust blijven en inlezen voor je met een cloud miner besluit in zee te gaan. Zoals altijd geldt het adagio: “Als het te goed lijkt om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook.” Blijf er dan liever zo ver mogelijk van weg.