Wat is cloud mining en kan je er geld mee verdienen?

Deel dit bericht

Wat mag je verwachten:

Met cloudmining is het voor iedereen mogelijk om bitcoin of andere cryptomunten te minen zonder te moeten investeren in mining apparaten. Er zijn tal van manieren, bedrijven en services die dit mogelijk maken. Maar bij welke cloudminer heb je de meest interessante contracten? Welke hebben de beste cloud mining app? En zijn er ook scams waar je beducht voor moet zijn? Bestaat er nog een ETH cloud miner?

Cloud mining in 2022 kan enkel voor Proof of Work (PoW) blockchains. Daar hoort Ethereum dus sinds enkele maanden niet meer bij, aangezien dat netwerk nu door een Proof of Stake (PoS) consensusmechanisme beveiligd wordt.

Waarom zou je beginnen met cloudmining?

Omwille van de vele sterk gespecialiseerde miners is het voor de gemiddelde burger enorm moeilijk geworden om thuis te minen. Je zou ofwel erg veel geluk moeten hebben of heel veel moeten investeren in materiaal om de gelukkige te worden die de mining reward opstrijkt. Het is theoretisch gezien mogelijk maar de kans is erg klein.

Verschillende van de mining pools bieden daarom producten en diensten aan die het voor de gewone mens wel mogelijk moet maken om te minen. Want het is wel degelijk een mogelijks interessant passief verdienmodel.

Cloud mining en mining pools zijn overigens niet hetzelfde. Wanneer verschillende miners hun hashing power bundelen, onstaan mining pools. Cloud mining zijn bedrijven of websites waar je contracten kan kopen of hashing power kan huren. Deze bedrijven hebben datacenters staan waar jij dan een deeltje van de rekenkracht huurt en voor wordt vergoed.

Hoe begin je met cloudmining?

Een voordeel waar elke cloud miner mee uitpakt, is hoe eenvoudig het is om ermee te beginnen. Je kan aan cloudmining doen op drie manieren.

  • Ten eerste heb je bij providers de mogelijkheid om mining apparatuur te huren.
  • Ten tweede is dat je virtuele hosting huurt die je dan vervolgens zelf kan configureren.
  • Tenslotte is er een derde manier waarbij je een contract afsluit dat je een hoeveelheid hashing power of computerkracht huurt. Dit is de snelste en meest eenvoudige manier.

Afhankelijk van het soort contract, verdien je dan op geregelde tijdstippen een hoeveelheid bitcoin (of een andere munt). We illustreren dit met wat een bekende en te vertrouwen cloud miner aanbiedt.

Andere zaken waar je rekening mee kan houden is welke cloud miner er de beste cloud mining app aanbiedt. Of ze actief zijn als cloud mining in Nederland of België.

Hieronder bespreken we enkele veilige en betrouwbare platformen.

Platform 1: ECOS Cloud Mining

In ons voorbeeld gaan we uit van volgende gegevens (dd. 27/10/2022):

  • Investering van $1000
  • Contract van 24 maanden
  • Een verwachte prijs van 1 BTC op de vervaldatum: $46000

Je krijgt daarvoor: 14,40 TH/s per maand. Dat komt overeen met 0,00007686 BTC/dag, 0,00234423 BTC/maand ofwel 0,05626087 BTC/24 maanden.

De servicefee bedraagt 0.065$ per dag per 1 TH/s. Dat komt overeen met $24,68 per maand en wordt automatisch van je opbrengsten afgetrokken. Je betaalt bovendien ook transaction fees wanneer je coins naar een eigen wallet zou willen sturen.

Als de prijs van bitcoin binnen twee jaar $46000 bedraagt, heb je in die twee jaar niet $1000 maar $2588 verdiend of 159% winst gemaakt.

ecos cloud mining

Je hoeft daarvoor enkel eenmalig het contract te betalen en hebt er dan geen omkijken meer naar. Betalen kan met credit cards, BTC of andere cryptomunten. Per dag word je een vastgestelde hoeveelheid BTC uitbetaald. Die kan je in je account laten cumuleren of je kan ze herinvesteren. Dat kan in extra mining capaciteit of in andere producten zoals investeringsfondsen.

Een belangrijke caveat is natuurlijk de geprojecteerde prijs van bitcoin op het einde van je contract. Dat is voor iedereen natuurlijk koffiedik kijken en is zowat het enige risico dat je neemt. Is het jou niet te doen om de USD-prijs van bitcoin maar om de hoeveelheid sats die je ermee verdiend, dan is mining in 2023 misschien wel een optie voor jou.

Stel dat je in het voorbije jaar d.m.v. dollar-cost-averaging (DCA) voor hetzelfde bedrag BTC had gekocht, dan had je nu +/- 0,02248 BTC of een kleine 6% minder in dollarwaarde aan bitcoin. Had je hetzelfde bedrag geïnvesteerd in ECOS cloud mining, dan had je meer dan het dubbel in bitcoin gehad en dus ook een winst in dollarwaarde.

Platform 2: Nicehash

Je kan naast hashrate huren ook miningtoestellen huren of kopen. Dit is ook één van de diensten die ECOS aanbiedt. Jij koopt bij hen een ASIC miner die zij dan vervolgens op hun mining farm in Armenië installeren en operationeel houden. In ruil voor een service fee natuurlijk.

Gelijkaardige aanbiedingen vind je ook bij Nicehash of Compas Mining. Dat zijn beide grote en bekende spelers die een respectabele reputatie genieten.

Nicehash is een Sloveense makelaar van hashing power. Op hun platform kunnen verkopers van hashing power (of dus bestaande miners) hun hashing power aanbieden en geïnteresseerde kopers elkaar vinden. Miners worden betaald via het Nicehash platform door de pool waarin ze zich hebben toegeschreven.

Nicehash biedt ook een solo mining optie aan. In de realiteit koop je dan eigenlijk een loterijticket en hoop je solo een block te minen. De pakketten die je kan kopen, kosten evenveel, enkel verschilt de kans dat je een reward wint en de hoeveelheid van die mogelijke reward.

nicehash mining
Nicehash cloud mining

Nicehash is een gekend en vertrouwd platform met een 3,9/5 rating op een totaal van 355 reviews bij Trustpilot.

Platform 3: Compas Mining

Compas Mining is een Amerikaans bedrijf dat mining rigs op locaties verkoopt. Je koopt dus een mining apparaat dat het bedrijf op één van zijn locaties operationeel houdt. Helaas heeft het bedrijf de voorbije maanden erg veel problemen hiermee.

De reviews op Trustpilot zijn dan recent ook eerder negatief. Klanten klagen bijvoorbeeld dat ze al maanden geleden producten gekocht hebben, maar tot op heden nog geen operationele miners hebben. Opgelet dus hiermee!

Tot slot enkele bedenkingen

Hoewel cloudmining ondertussen een bekende en erg geliefde manier is om op een passieve manier een kans te maken op mining rewards, maken we graag enkele bedenkingen. Zo kan je je de vraag stellen of het het risico waard is om te nemen. Je kan bijvoorbeeld argumenteren dat een buy-and-hold-strategie of DCA zowel minder riskant als potentieel meer winstgevend kunnen zijn.

Zoals zo vaak in het wilde westen van de cryptomunten is het een goed voornemen om vooraf jezelf grondig te informeren over de ins en outs van de contracten die je kan afsluiten. Kan je altijd je geminede coins uit het platform halen? En zo ja, wat kost dat dan? Is er een 24/7 hulplijn die je kan raadplegen bij problemen? Wat zijn de ervaringen van andere gebruikers van het platform? Kan het bedrijf zijn beloftes nakomen?

Hoewel het dus een interessante manier kan zijn om wat meer bitcoin te verdienen op middellange termijn, moet je je erg bewust blijven en inlezen voor je met een cloud miner besluit in zee te gaan. Zoals altijd geldt het adagio: “Als het te goed lijkt om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook.” Blijf er dan liever zo ver mogelijk van weg.

Picture of Levi Haegebaert

Levi Haegebaert

Levi is auteur van het boek 'Bitcoin voor beginners', organisator van de Future of Bitcoin conference en gaf wereldwijd al verschillende keynotes over Bitcoin.

Wil je graag op de hoogte blijven?

Schrijf je dan hier in en mis nooit meer een update

Ontdek meer

Nood aan een stevige basiskennis?

Bitcoin is niet meer uit het nieuws weg te slaan, maar wat is het nu precies? En vooral, ben ik te laat om nog te investeren?

Paul Buitink

Holland Gold

Paul Buitink is directeur en mede-eigenaar van Holland Gold, het grootste edelmetaalbedrijf van de Benelux. Hij is ook het gezicht van de gelijknamige populaire Holland Gold podcast en van de Reinvent Money podcast. Hij is sinds 2011 geïnteresseerd in en bezig met Bitcoin. Zo is hij regelmatig co-host bij BNR Cryptocast en had hij in 2013 en 2014 de eerste Nederlandstalige podcast samen met Tuur Demeester genaamd De Week van Bitcoin.

Kim De Vos

Bitcoin Podcaster, Alles Voor Bitcoin

Kim De Vos, tech-enthousiast, minimalist en voormalige geschiedenis podcaster, host van de “Alles Voor Bitcoin” podcast, waar hij de stem laat horen van Belgische bitcoiners. Zijn achtergrond is in economie, geschiedenis en communicatie technologie.

Bram Kanstein

Bitcoin Podcaster, Bitcoin For Millennials

Bram Kanstein is een early-stage startup expert, ondernemer, consultant en host van de podcast Bitcoin For Millennials. Zijn Bitcoin-reis begon begin 2013 toen hij een van zijn eerste Bitcoins kocht via een route die het spel Second Life omvatte.
 
Na Bitcoin te hebben gekocht voor $400 (en alles te hebben verkocht bij $4000!), is hij op een reis gegaan in de Bitcoin-rabbithole en ziet hij het momenteel als de belangrijkste ontdekking die iedereen ter wereld zou moeten bestuderen.

Ruben Merre

CEO NGRAVE, Belgium’s 40 under 40

Ruben Merre is een van België’s 40 onder 40, en een tech-ondernemer, voornamelijk gedreven door financiële empowerment en bescherming van mensen.

Hij is sinds 2018 CEO van NGRAVE, het bedrijf achter “ZERO”; ‘s werelds gecertificeerde (EAL7) meest veilige financiële kluis voor digitale activa en cryptocurrency. NGRAVE heeft particuliere klanten in meer dan 100 landen en is ook een partner voor vermogensbeheerders om zowel hun eigen digitale rijkdom als die van hun klanten te helpen beschermen.

Ruben studeerde handelsingenieur aan de KU Leuven en specialiseerde zich daarna in de financiële markten.

Ariel Aguilar

La Bitcoineta Europe

Ariel Aguilar is author of the just released ‘Bitcoin Prophecy’, a book about Bitcoin and Argentina’s rise, fall and current renaissance.
 
He is also co-founder and crew of La BitcoinetaEU. Bitcoinetas are a series of vans and trucks travelling the world spreading the message of Bitcoin in small cities and communities.

Arnold Hubach

Co-Founder Bitcoin Focus & Blockhunters en ambassadeur bij MyFirstBitcoin

 
Arnold Hubach is een correspondent, verslaggever en bitcoineducator. Als medeoprichter van Bitcoin Focus en representative van My First Bitcoin, volgt hij al jaren de grassroots-bitcoinadoptie in de hele wereld.
 
Momenteel werkt hij aan bitcoineducatie in El Salvador, waar al 30.000 studenten les kregen uit open source lesmateriaal van Mi Primer Bitcoin. Arnold zet zich in om dit succes te dupliceren naar meer dan 30 community’s in 20 landen.

Ellen Vermorgen

Redacteur beleggen bij De Tijd

Ellen Vermorgen (39) is al 15 jaar financieel journalist en werkt al 5 jaar als beleggingsspecialist bij De Tijd, de grootste Belgische zakenkrant. Ellen is gespecialiseerd in de Brusselse beurs en toonaangevende Europese beursindices. Daarnaast is ze een groot voorstander van kleinschalig beleggen en een voorstander van een meer divers en inclusief financieel landschap. Ellen is een frequente spreker en moderator in economische en sociale debatten voor verschillende bedrijven en maatschappelijke organisaties.

Tuur Demeester

Long time bitcoin analyst

Tuur Demeester is een vroege bitcoin-investeerder en een thought leader die vooral bekend staat om zijn diepgaande rapporten, zijn meest recente rapport is “How to Position for the Bitcoin Boom“.

Hij is oprichter van Adamant Capital (later overgekocht door Blockstream), mede-oprichter van het Rothbard Institute en stond ook aan de basis bij de oprichting van twee K12-scholen.

Baudoin Collard

Co-founder and CTO of Satochip

Baudoin has a background as civil engineering, he is passionate about math and computer sciences. In 2011, he obtained a PhD in cryptography with success.

He previously worked as a Security Engineer at Atos Worldline then as an IT Auditor for the Belgian Defence. He is now working full time as the main developer and CTO for Satochip.

FUTURE OF BITCOIN 2024

5 oktober  |  +30 sprekers  |  Handelsbeurs, Antwerpen

Keynotes

Workshops

Panelgesprekken

small_c_popup.png

BlockBites

Krijg elke twee weken een overzicht van het meest recente Bitcoin nieuws direct in je inbox.

Zo ben je in minder dan vijf minuten volledig up-to-date met al het belangrijkste nieuws.

Kwinten De Backer

Head of Lightning Operations, Alby

Na zijn studies Fysica aan de UGent is Kwinten software ingenieur geworden. Al sinds het prille begin is Kwinten betrokken bij de ontwikkeling van het Lightning Network, een toepassing die microbetalingen met Bitcoin mogelijk maakt.

Hij heeft reeds voor verschillende (al dan niet Lightning – gerelateerde) bedrijven gewerkt en is ontwikkelaar van de Flitz app, een broker waarmee je Bitcoins over Lightning kon kopen.

Nu werkt hij mee aan de ontwikkeling van Alby, een browser extensie wallet voor Lightning die zonet een succesvolle kapitaalronde heeft afgerond.

The Lightning network – Value Unleashed

16h45 - 17h30

Aaron van Wirdum

Journalist bij Bitcoin Magazine

Aaron van Wirdum is journalist voor Bitcoin Magazine. Hij heeft een achtergrond in et bestuderen van de historische invloed van de invloed van technologie op maatschappelijke structuren, en schrijft sinds 2013 over Bitcoin en aanverwante projecten.

Hij staat bekend om zijn vermogen om technische onderwerpen begrijpelijk te maken voor een groter publiek.

Stef Wynendaele

Head of Commercial Strategy bij Keyrock

Stef is Head of Commercial Strategy and Business Intelligence bij Keyrock, een wereldwijde marketmaker en liquiditeitsverschaffer op het gebied van digitale activa.

In de afgelopen 5 jaar heeft Stef Keyrock geholpen om te groeien tot een bedrijf met 85 personen dat meer dan 200 tokens verhandeld van op alle belangrijke beurzen. Hij is actief betrokken bij de ontwikkeling en verbetering van de secundaire markten van cryptovaluta en heeft door de jaren heen expertise opgebouwd op het gebied van bankieren, institutionele liquiditeitsvoorziening en (de)centrale activa-uitwisseling. Voordat hij bij de oprichters van Keyrock aan de slag ging als een van hun eerste teamleden, richtte Stef een in Londen gevestigd Go-To-Market-agency op dat digitale activa-uitwisselingen en DLT-infrastructuurbedrijven bedient.

Stef ontdekte Bitcoin en trad in 2016 toe tot het ecosysteem en is sindsdien een actieve voorstander van DLT en BTC als infrastructuurlaag voor tokenized economics. Stef is adviseur en operationele partner bij Tioga Capital, een in Luxemburg gevestigd durfkapitaalfonds en strategisch adviseur van Bastion Asset Management, een wereldwijde alternatieve investeringsmanager gevestigd in Londen.

Panel: Bitcoin, instituties en de toekomst van betalingen

17h00 - 17h45

Tim Broekmans

On-chain analist

Tim Broekmans is founder van TradePremium, een crypto analyse platform en docent bij Satoshi consultancy, een interactief opleidingsbedrijf. Tim is sinds begin 2015 gepassioneerd bezig met diepgaande onderzoeken in crypto en blockchainprojecten.

Hij combineert zijn fundamenteel inzicht met on-chain data, om op die manier een juiste inschatting te maken over de sterkte, adoptie en gebruikerseffect van projecten.

Levi Haegebaert

Auteur 'Bitcoin voor beginners', Start2Bitcoin.com

Levi Haegebaert is echte bitcoinbeliever die zijn passie voor de technologie al jaren verspreidt. Hij is medeorganisator van de grootste bitcoincommunity in België, auteur van het boek ‘Bitcoin voor beginners’ en reist de wereld rond om nieuwe evoluties te ontdekken binnen de sector en zijn kennis te delen met anderen. Hij gaf wereldwijd al verschillende presentaties en workshops.

De basisprincipes van Bitcoin

11h30 - 12h15

small_c_popup.png

Start nu

Gratis Bitcoin Guide

Ga veilig aan de slag met bitcoin. In deze startersgids vind je alle informatie over hoe je hoe je veilig kan kopen, bewaren en meer.

Ebook Start2Bitcoin
small_c_popup.png

Gratis infosessie

Hoe kan ik helpen?